WINO CZERWONE
Amarone Della Valpolicella Classico Domini Veneti Veneto, Włochy
70% corvina veronese, 15% corvinone, 15% rondinella.
Mocny, eteryczny bukiet czekolady, czereśni i śliwki. Rekomendowane do dziczyzny, grillowanego i duszonego mięsa oraz serów.
Auriola Châteauneuf-du-Pape, Francja
80% grenache noir, 10% syrah, 10% mourvédre.
Bogate, skoncentrowane, aromaty dojrzałych owoców. Wspaniałe do dań mięsnych i dziczyzny.
Barolo Veglio Piemont, Włochy
100% nebbiolo.
Połączenie intensywnego aromatu ciemnych owoców i przypraw z doskonale zbalansowanym smakiem. Klasyka gatunku. Polecany do potraw z czerwonego mięsa i dziczyzny.
Campillo Reserva Rioja, Hiszpania
100% tempranillo.
Subtelny aromat porzeczek, jeżyn i owoców leśnych. Smaczne, mięsiste o długim owocowym finale. Idealne do pieczeni wołowej, dziczyzny, befsztyków z rusztu i serów.
Beyer Ranch Zinfandel Kalifornia, USA
77% zinfandel, 11% mourvédre.
Typowy aromat świeżych, przetworzonych jeżyn z nutami dębowego drewna. Zalecany do ciężkich potraw, czerwonego mięsa, dziczyzny.
Quindals Katalonia, Hiszpania
90% red grenache, 5% sarah, 5% carigan.
Bardzo wyraźny bukiet jeżyny i suszonego jabłka. Wino idealne do baraniny, zupy z dyni, a także do tapas.
Öregbaglas Pinot Noir Kéthely 2008 Region Balatonu, Węgry
Wielki szczep z Burgundii. Aromaty dzikiej róży, truskawek, porzeczki, malin i białego pieprzu. Wino stworzone do wątróbek i białych mięs i dojrzałych serów.
Heartland Shiraz Langhorne Creek, Australia
100% shiraz.
Aromat czekolady, mentolu i tytoniu. Posmak śliwki, czarnej porzeczki i pieprzu. Delikatny i harmonijny akcent taniny. Znakomite do bardzo pikantnych potraw.
Chianti Reserva Chianti, Włochy
100% sangiovese.
W smaku pikantne i owocowe z aromatami wiśni, śliwek i skóry. Polecane do pieczeni cielęcej, wędliny, dziczyzny, pieczonych mięs.
Don Adelio Ariano Tannat Reserva Canelones, Urugwaj
100% tannat.
Aromat małych, czerwonych owoców. Dobrze zbudowane z wyraźnymi w smaku taninami. Doskonałe do mięs grillowanych, pieczonej dziczyzny, wieprzowiny, drobiu.
Castillo de Molina Reserva Carménère Lontue Valley, Chile
Wino o głębokiej, czerwonej barwie. Bogate w aromaty i smaki czerwonych owoców, o delikatnym akcencie przypraw, wanilii i pieprzu. Wyśmienite do pieczonej jagnięciny, a także do białych mięs.
Hayes Ranch Lucky Horseshoe Merlot Kalifornia, USA
86% merlot, 5% cabernet sauvignon.
Aromaty ziołowej herbaty i jeżyn, o smaku wiśni z tytoniową nutą. Świetne do pieczonego indyka, pieczonej baraniny i sarniny oraz do serów brie i camembert.
Terra Noble Carménère Colchagua Valley, Chile
100% carménère.
Świeży owocowy aromat z nutą jeżyn, malin i wiśni. Doskonałe do pieczonej jagnięciny, a także do białych mięs.
Dama de Toro Okolice Toro, Hiszpania
100% tinto de toro.
Bukiet intensywnie owocowy o świeżym, delikatnym smaku wiśni i maliny z aromatami fiołków i lukrecji. Idealne do pieczeni wołowej, dziczyzny, befsztyków i serów.
Lyngrove Collection Cabernet Sauvignon Stellenbosch, RPA
100% cabernet sauvignon.
Owocowy smak z nutą dojrzałych jagód z aksamitnym finiszem. Zalecany do ciężkich potraw, czerwonego mięsa, dziczyzny i serów dojrzewających.
Les Garonnelles Rouge Bordeaux, Francja
Przyjemne owocowe z wyczuwalnymi aromatami malin i jeżyn o jedwabistym smaku i rubinowym kolorze. Świetne do pieczonego drobiu, pieczonej wołowiny, zimnych pieczeni i wędlin.
Monte Llano Estate Rioja, Hiszpania
100% tempranillo.
Czerwono-fioletowe z bordowymi odcieniami. Bukiet porzeczek i jeżyn. Świeże, dobrze zbudowane. Doskonałe do mięs pieczonych i marynowanych oraz serów.
Chianti I Mori DOCG Chianti, Włochyhagua Valley, Chile
Sangiovese & canaiolo nero.
Bogaty, rubinowy kolor o owocowo-winnych aromatach. Bardzo delikatne z przyjemnymi taninami. Doskonałe do ciemnych pieczonych mięs i ciężkich sosów.
La Palma Merlot Cachapoal Valley, Chile
85% merlot, 15% carménère.
Delikatne o purpurowym kolorze o aromacie dojrzałych jagód i śliwek z nutami dębu francuskiego. Świetne do kaczki, gęsi, mięs z grilla, baraniny, wszelakich pieczeni.
WINO BIAŁE
Chablis Patrick Clarget Region Chablis, Francja
100% chardonnay.
Kwiatowy aromat z nutą migdałów i cytrusów. Mocny smak harmonizuje z przyjemną świeżością. Podawać z grasicą cielęcą, sumem na wianuszku ze szpinaku.
Kerpen Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2008 Mozela, Niemcy
100% riesling.
Świeże, perliste wino z elegancją i werwą z aromatem jabłka i grapefruita. Wyśmienity do pstrąga w śmietanie lub krewetek, także do delikatnych dań z indyka.
Riesling Rieflé Alzacja, Francja
100% riesling.
Żywy, przejrzysty kolor o delikatnym owocowym aromacie nutami kwiatowymi i mineralnymi. Wino z nerwem i finezją. Polecane do dań z drobiu, kuchni orientalnej.
Gewurztraminer Bruno Sorg Alzacja, Francja
Bogaty aromat egzotycznych kwiatów i owoców o delikatnej naturalnej słodyczy. W ustach pełne i oleiste o długim, głębokim finiszu. Doskonałe do ryb, makaronów, potraw z sosem serowym,
Castillo de Molina Reserva Chardonnay Casablanca Valley, Chile
100% chardonnay.
Bogate wino o pełnej teksturze i wspaniałym aromacie z nutami masła i wanilii. Świetne do świeżych sałatek, białych ryb, makaronu z warzywami, potraw z ryżem.
Hayes Ranch Pinot Grigio California, USA
98% pinot grigio, 2% gewurztraminer.
Aromat grejpfruta, zielonych jabłek z nutami cytrynowymi, z mineralnym posmakiem. Świetne do wszystkich owoców morza, smażonych ryb i białych mięs.
Edelzwicker Bruno Sorg Alzacja, Francja
Regionalny alzacki kupaż – muscat, pinot gris i pinot blanc.
Kwiatowa nuta przy subtelnej słodyczy. Dobry do dań delikatnych, kuchni wschodniej i jako aperitif.
Carmen – Sauvignon Blanc Central Valley – Chile
100% sauvignon blanc.
Wspaniałe owocowo-kwiatowe aromaty wzmocnione obecnością owoców cytrusowych i nektarynki. Polecane do krewetek, ryb, sałatek i białych mięs.
Rawen Sauvignon Blanc Colchagua Valley, Chile
100% sauvignon blanc.
Delikatne orzeźwiające i aromatyczne wino pełne nut tropikalnych owoców i cytrusów. Świetne do ryb, owoców morza lekkich dań i białych mięs.
La Palma Chardonnay Cachapoal Valley, Chile
100% chardonnay.
Aromatyczne z nutą cytryn, brzoskwiń, moreli i ananasa. Świetne do serów, owoców morza, łososia, pstrąga, tuńczyka, pieczonego drobiu, sałatek i szczupaka w winie.
Laguna De La Nava Valdepeñas, Hiszpania
100% macabeo.
Wino o subtelnych aromatach zielonych jabłek z przyjemną nutą goryczki. Polecane do sałatek, białych ryb, owoców morza, makaronu z warzywami, potraw z ryżem.
SZAMPAN
Cristal – Louis Roederer Szampania, Francja
50% pinot noir i 50% chardonnay.
Jeden z najznakomitszych szampanów na świecie. Bukiet bogaty w owoce cytrusowe, czerwone jagody, białe kwiaty uzupełniony nutami tostów, czekolady i drewna. Polecany do delikatnych potraw: kawioru, ryb, skorupiaków i raków.
Dom Pérignon Vintage Szampania, Francja
Pełne życia ze spiralą aromatów kwiatów, brzoskwiń, kokosów, nutą cynamonu, kakao i tytoniu.
Jest numerem jeden na świecie.
Moët & Chandon Brut Imperial Szampania, Francja
Wytrawna kompozycja win z winogron chardonnay, pinot meunier i pinot noir. Żywe owocowe z pikantną nutą i posmakiem ciemnego chleba o aksamitnym i subtelnym smaku. Doskonałe jako aperitif, pasuje do ryb i owoców morza.
WINO MUSUJĄCE
Prosecco Brut Oro – Val D’Oca D.O.C. Trevisto – Włochy
100% prosecco.
Rewelacyjne wino musujące z eleganckim kwiatowym bukietem. Świetna równowaga pomiędzy kwasowością a łagodnością. Zalecane do łososia wędzonego, pieczonej cielęciny i białych mięs.
Cava Palau Semi-Seco Katalonia, Hiszpania
macabeo, xarel-lo, parellada.
Białe, półwytrawne. Eleganckie, delikatne bąbelki o aromacie świeżych owoców z nutą wynikającą z kontaktu z drożdżami. Dobry aperitif, a także do pasztetu z drobiu oraz do lodów i sorbetów owocowych.
Ciel de Paris Demi Sec Demi-Sec De Qualité, Blanc De Blancs, Francja
trebbiano, airen.
Świeże, białe, aromatyczne z nutami owocowymi. Dobry aperitif. Delikatna kwasowość świetnie harmonizuje z białymi mięsami, rybami, owocami morza.